Het verhaal van Anita Lauwers, voedingsassistente op De MARQ Breda.
Anita Lauwers heeft een warm hart voor de zorg en een berg ervaring. Zeker 17 jaar werkte ze bij het Amphia ziekenhuis toen ze bij De MARQ solliciteerde. Het begon allemaal toen ze tijdens de Amphia kerstborrel op de 3e verdieping naar boven keek en lichtjes zag branden op de 4e en 5e verdieping. De MARQ was er toen net diezelfde maand in getrokken.
“Het leek me heel interessant,” zegt ze met een glimlach, “en ik was toe aan wat nieuws!” Toch ging ze niet over één nacht ijs. “Voor ik de overstap maakte heb ik er goed over nagedacht en ook een dag meegelopen om er een beeld bij te krijgen. Ik wilde namelijk wat anders, maar wel in de voeding blijven werken. Ten opzichte van wat ik deed was het heel fijn dat je hier als voedingsassistent nog meer met de revalidanten bezig bent.” Het leukst van dit beroep vindt Anita dat ze zo op haar manier voor mensen kan zorgen.
Een werkdag van een voedingsassistente
Een typische werkdag van Anita begint ofwel met een vroege dienst ofwel in de middag, na de lunch.
“Als ik ’s ochtends start ga ik eerst bij de teampost langs om te weten welke revalidanten we hebben en wat hun bijzonderheden zijn. Afhankelijk van het aantal personen bestel ik brood voor die dag en dan ga ik terug naar de ontmoetingsruimte op de 5e etage om de koffie en thee aan te zetten. Het ontbijt is vanaf 8 uur en ter voorbereiding controleer ik de houdbaarheid van verse producten en zet ik alles klaar voor het buffet.”
Als onderdeel van het therapeutisch klimaat worden revalidanten gestimuleerd om, als ze dat kunnen, zoveel mogelijk de dagelijkse handelingen zelf te doen. Ze halen dus zelf bij het buffet af wat ze willen eten voor het ontbijt en naderhand ruimen ze af.
Anita: “Zodra de revalidanten binnenkomen maak ik een praatje met ze en er ontstaan vaak gezellige groepjes die aan tafels zitten te kletsen. Ze kunnen tot 10 uur ontbijten en ondertussen hou ik de boel op orde. Soms moet je even iemand helpen die nog niet in staat is om brood te smeren. Een heel enkele keer geef je iemand ook te eten. Zoals laatst bij een revalidant met een gebroken nek. Waar ik ook alert op ben zijn mensen met slikproblemen. Die moeten echt rustig eten, met kleine hapjes en als je ze begeleid laten zien dat de mond leeg is voor ze een volgende hap nemen. De revalidanten die nog niet de kamer af kunnen komen krijgen een dienblad met ontbijt op de kamer. ”
Tegen half 11 gaat Anita op pad voor de koffieronde. Als onderdeel van het voedingsconcept worden revalidanten aangemoedigd om, als ze dat kunnen, buiten de kamer koffie of thee te drinken. Daarom zet ze thermoskannen maar ook water, sap en vers fruit klaar in de huiskamers. Er liggen tijdschriften, spelletjes en er staat een tv. Zo kunnen revalidanten gezamenlijk ontspannen.
Na de koffieronde komen meestal de bestellingen binnen en begint de voorbereiding voor de lunch. Wanneer dat achter de rug en opgeruimd is vindt de overdracht plaats met haar collega’s die de volgende dienst draaien.
“Mijn dag is geslaagd als iedereen lekker gegeten heeft, daarna met een bakje koffie/thee in de huiskamer zit en alles weer netjes is. Ook vind ik het fijn als ik wat voor iemand kan betekenen, bij voorbeeld als ik een revalidant weer aan het eten heb gekregen. En het is leuk als we de revalidanten een beetje mogen verwennen. Want eten hoeft niet alleen gezond te zijn, óók lekker. Onze voeding is zo divers mogelijk en daar hoort ‘s avonds altijd een toetje bij en op z’n tijd ook wel eens een (oven)frietje met salade.”
‘Dit werk moet in je karakter zitten’
Je moet het maar kunnen: voor dit werk moet je fit zijn en een echte aanpakker. Anita legt uit: “Dit vak moet in je karakter zitten. Je moet iets in de zorg willen doen, natuurlijk van voeding houden en niet te verlegen zijn. Het is belangrijk om hard te werken, het overzicht te bewaken, goed samen te werken met de verpleging en je vragen te durven stellen aan de diëtist of logopedist. Het grootste deel van je werk doe je zelfstandig en voor sommige dingen is het juist fijn om het dan even te overleggen en het samen te doen, zodat je de revalidant nog beter kunt helpen. Het contact met het multidisciplinair team vind ik heel leuk.”
Een van de minpunten is dat niet alle revalidanten vooruitgaan. “Je moet er een beetje tegen kunnen als iets sneu is voor een revalidant en het werk niet te veel mee naar huis nemen. In feite gaan de meeste mensen juist vooruit. Je ziet ze met de week beter worden en daar haal ik zelf persoonlijk veel voldoening uit.”
Werken bij De MARQ
Inmiddels werkt Anita nu alweer een aantal maanden bij De MARQ en ze heeft nog geen spijt van de overstap: “De voorwaarden zijn prima, vergelijkbaar met wat ik had, en wat ik ook erg belangrijk vind is dat ik het goed kan vinden met mijn collega’s, manager en staf. Als je ook iets hebt met deze doelgroep en je interesse ligt bij voeding raad ik dit werk zeker aan!”