Interview Ellen van Kroonenburg en Carla Nieuwenhoff
Ellen van Kroonenburg en Carla Nieuwenhoff vormen samen de duale directie van De MARQ. Inmiddels bestaat De MARQ al bijna 6 jaar. Het is een unieke organisatie in Nederland met 100% focus op geriatrische revalidatie en herstel. Hoe is het om als directie te werken voor en in zo’n bijzondere revalidatiekliniek? Wat maakt het eigenlijk zo leuk om er te werken? In dit interview delen Ellen en Carla openhartig waar ze trots op zijn én waar ze uitdagingen zien.
Hoe het begon…
In 2016 zijn Carla en Ellen beiden gestart als kwartiermaker, met de opdracht om vanuit Avoord, Surplus en destijds het Elisabeth een nieuwe organisatie op te richten. Een coöperatie gericht op geriatrische revalidatie en herstel. Carla werkte op dat moment als specialist ouderengeneeskunde en kaderarts GRZ bij Avoord en als interimmanager GRZ bij Elisabeth. Ellen werd van extern aangetrokken. Ze had een achtergrond in de ouderenzorg, in de medisch specialistische revalidatie en ze had ook ervaring met duaal management met een revalidatiearts waar Carla eerder ook heel prettig mee samenwerkte. “Daarom wist ik al: als het tussen hem en Carla klikt, dan waarschijnlijk ook tussen ons,” blikt Ellen terug. Het was inderdaad een schot in de roos!
Drie weken nadat ze gestart waren met kwartiermaken kregen Avoord, Elisabeth en Surplus het lang verwachte groen licht van de Nederlandse Zorg Autoriteit om nieuwe organisatie op te gaan zetten. Dat deden Carla en Ellen samen met verschillende werkgroepen, stuurgroepen en GRZ-professionals die vanaf het eerste uur al op projectbasis meewerkten en later in dienst kwamen.
Samenwerken als duale directie
Ellen: “Wat ik zo mooi vind aan de samenwerking met Carla is dat we samen kunnen lezen en schrijven. We zijn het niet altijd met elkaar eens, maar kunnen het wél goed met elkaar vinden op inhoudelijk en organisatorisch vlak. Inmiddels zou ik het niet anders meer willen: de combinatie van bedrijfskunde en medische deskundigheid werkt goed voor ons. Uiteindelijk draait alles bij de MARQ om de revalidant en de collega’s uit het primaire proces. Het management en de staf zijn er om dit te ondersteunen. Natuurlijk vraagt het wel wat. Carla en ik kijken samen naar onderwerpen die belangrijk zijn voor de organisatie en kraken kritische noten. Dat sparren en de aanvulling in persoonlijke expertise, competenties en talenten maakt dat je scherpe vragen aan elkaar kunt stellen. Zo bereik je samen meer dan alleen.”
Carla: “We vullen elkaar heel goed aan. Wat ik heel bijzonder vind is om het medische stuk over te laten lopen in het bedrijfsmatige stuk. Op die manier hebben we de organisatie écht vanuit inhoud en van wat zowel revalidanten als collega’s nodig hebben kunnen neerzetten. Bijvoorbeeld: als je bij ons werkt krijg je de ruimte om zelf verbeteringen in gang te zetten of accenten te leggen in je werk. Dat komt de revalidant alleen maar ten goede.”
Maatwerk revalidatie
Ellen: “We verwachten ook van onze collega’s dat ze een actieve en constructieve bijdrage leveren. Zowel aan het revalidatieproces als aan de organisatie. Want samen maken we De MARQ. Soms moet je in dit werk dan buiten de gebaande paden gaan om iets voor elkaar te krijgen bij een revalidant. Dat is wat we bedoelen met inventief zijn. We zijn gericht op meer mogelijk maken in de revalidatie. Dat is onze belofte. We zijn een relatief kleine, maar specialistische organisatie. Door samen kennis met elkaar te delen en toe te passen binnen de teams, kunnen we het ook waarmaken.”
Carla: “Samenwerken betekent natuurlijk ook dat je bereid bent iets van je collega van een andere discipline aan te nemen, elkaar respecteert en waar nodig bevraagt. Iets dat de verpleging signaleert gedurende de dag kan waardevolle informatie zijn voor de behandelaren. Zo krijg je samen een completer plaatje van hoe je de revalidant het beste kunt begeleiden in zijn of haar revalidatieproces. Wat dan wel erg leuk is; je kunt ook samen trots zijn als diegene na afloop weer beter naar huis gaat. Als dat lukt is dat het mooiste wat er is, en iedereen heeft meegeholpen!”
Waarde gedreven
Ellen: “In alles wat we doen zijn onze kernwaarden ‘samen, alert, inventief en betrokken’ nog zeer actueel.”
Carla: “Samen misschien nog wel het meest. Je hebt in dit werk elkaar ontzettend nodig. Dat geldt ook voor het management en de staf. Want we zijn samen betrokken bij de revalidant én het bedrijf.”
Ellen: “De kernwaarden komen voort uit de collega’s van de organisatie zelf. We hebben De MARQ zó ingericht dat je die echt doorleeft. Alles van De MARQ, van naam tot uniform en identiteit is samen ontwikkeld. Voor mij is dat heel veel waard: het is fijn als je een goed resultaat behaalt maar ik word tegelijk nog steeds blij als ik mijn laptop opstart en ons mooie paarse logo zie.”
Carla: “En onze uniformen! Ik voel me zo trots als ik anderen hoor zeggen dat ‘die mensen met de paarse jasjes’ het altijd zo naar hun zin lijken te hebben.”
Ruim 5 jaar de MARQ
De MARQ heeft in haar eerste jaren al veel mijlpalen bereikt maar ook uitdagingen gekend. Denk daarbij aan de coronacrisis, waarbij De MARQ als nieuwe organisatie samen met Thebe het grootste corona-cohort in Brabant neergezet heeft. Carla: “Zelfs Koning Willem-Alexander kwam kijken. We hebben snel grote stappen gezet en zijn de coronacrisis als organisatie goed doorgekomen. “
Ellen: “Ook nu doen we er nog steeds toe. Geriatrische revalidatie en herstel is hét scharnierpunt, in de ouderenzorg. We worden steeds ouder en willen/moeten steeds langer thuis blijven wonen. Ook met of na een aandoening als bijvoorbeeld een hersenbloeding, kanker of een val. Geriatrische revalidatie is van groot belang om te bewerkstellingen dat ouderen langer en zo zelfredzaam mogelijk thuis kunnen blijven wonen. “ Carla: “We werken intensief samen binnen zorgketens en met collega organisaties. Alles staat met elkaar in verbinding.”
Ellen: “Het begint ook een plek te krijgen in het denken van ons allemaal. Als zorgaanbieders moeten we steeds meer mét elkaar organiseren. Niet alleen de zorg, maar bijvoorbeeld ook gezamenlijke opleidingsplekken voor gespecialiseerde krachten.”
Carla: “Nu, na ruim 6 jaar, willen we graag verder gaan met inhoudelijke stappen zetten, toekomstbestendig worden en optimaliseren. Zodat ons revalidatie concept blijft staan als een huis.”
Winnen van de GRZ-award
Begin januari 2023 won De MARQ de GRZ-award tijdens het landelijke GRZ-congres in de Jaarbeurs. Een onafhankelijke vakjury roemde de organisatie om het sterke revalidatieconcept wat ze neer heeft gezet op alle locaties. Daarbij waren ze zeer te spreken over hoe voortvarend De MARQ bezig is en samenwerkt. Hoe was het voor onze directie om deze award en mooie woorden in ontvangst te nemen?
Ellen: “Het voelde als erkenning voor ons allemaal. Een waardering voor het harde werken, onze manier van doen en een bevestiging dat ook anderen zien dat we op de goede weg zijn.”
Carla: “Ze noemden ook ons concept waarin bewegen, ontmoeten en het multidisciplinair samenwerken centraal staan. Dat is ook echt wat we met De MARQ voor ogen hadden en waar we vanaf het begin naar gestreefd hebben. Alle leden van het multidisciplinair team komen elkaar dagelijks in het werk op de afdeling tegen, dus niet alleen in een overleg. En als je elkaar ontmoet, ontstaat vanzelf dat je gemakkelijk je kennis uitwisselt en je meer onderdeel voelt van het team rondom de revalidant. Iedereen signaleert en samen zie je meer. Het zorgt er ook letterlijk voor dat er minder afstand tot elkaar is, dat komt de revalidatie ten goede.”
Werken aan Werkplezier
Ellen: “Je hebt bij De MARQ alle gelegenheid om er zelf wat van te maken. Samen met je team en met ondersteuning van het management en de staf. Want er zijn drie dingen erg belangrijk bij ons: eigenaarschap op goede en veilige revalidatie, gezonde organisatie én werkplezier. We leiden mensen op, geven ze ruimte om zich te specialiseren of aandachtsvelder te worden, organiseren af en toe een teamuitje en ook al díe dingen doen we met elkaar. Ieder kan daarbij initiatief tonen, van het helpen om de kerstpakketten uitzoeken tot het organiseren van een feestje of bijscholing. Jij bent aan zet., samen met je team.” Carla: “Ook wat we met de revalidanten bereiken is iets waar veel collega’s voldoening uit halen. Ze zijn vaak erg trots op elkaar, nog meer dan op zichzelf. En de sfeer op de afdeling is heel prettig. We hebben korte lijnen en dat werkt ook de andere kant op: als je soms iets ingewikkeld vindt kun je samen nadenken over een goede oplossing.”
Ellen: “Wat voor mij persoonlijk in mijn werkplezier veel doet is om even stil te staan bij waarom we doen wat de doen. Juist in de 1 op 1 gesprekken die ik regelmatig met collega’s heb kun je verbinding maken en daar wat dieper op ingaan.”
Carla: “Precies. Terugkijken naar waar je vandaan komt, wat je wil bereiken en hoe… dat geeft inspiratie.”
Uitdagingen
In alle lagen van de ouderenzorg wordt gesproken over de Zorg van Morgen, waarbij er verschillende uitdagingen liggen voor de sector. Hoe zien Carla en Ellen de rol van De MARQ in de toekomst?
Carla: “Het is voor de ouderenzorg heel belangrijk dat we revalidatie als scharnierpunt in kunnen blijven zetten en het systeem niet dichtslibt. Wat we doen is onmisbaar om lang zelfredzaam te blijven en het blijft belangrijk om dat voor het voetlicht te brengen.”
Ellen: “Op dit moment zien we al een toenemende zorgzwaarte, met name op het vlak van cognitieve uitdagingen van onze revalidanten. De maatschappij gaat steeds sneller en dat vraagt meer van de oudere generatie. Hoe ga je daarmee om? Tegelijk zijn er arbeidsmarktproblemen. Maar uit ons werkbelevingsonderzoek blijkt dat vrijwel iedereen hier zich gewaardeerd voelt en zinvol werk doet. Dat is enorm belangrijk en maakt werken bij de MARQ aansprekend.”
Carla: “Dit is gewoon een enorm dynamische omgeving waarin wat je doet het verschil kan maken. We zijn een leuke, jonge organisatie en het is een fantastische tak van sport. Maar misschien dat we die onderwerpen nog wel wat meer mogen uitdragen met elkaar.”
Jaarlijks revalideren er een kleine 1000 ouderen bij De MARQ in Breda, Zevenbergen en Etten-Leur. Ongeveer 200 collega’s en 25 leerlingen en stagiairs werken dagelijks met hart en ziel voor een optimale revalidatie voor de revalidanten. Dat het gewaardeerd wordt blijkt uit de grote tevredenheid: een dikke 8 plus en een grote doorstroom terug naar thuis!
Spreekt het je aan om hier ook aan bij te dragen? Bekijk dan eens naar onze vacatures of stuur een open sollicitatie naar HRM@DeMARQ.nl