Het verhaal van Kim Fruijt van Hertog, verpleegkundige en oud-leerling bij De MARQ
Afgelopen jaar was Kim leerling hbo-verpleegkundige bij De MARQ. Via haar opleiding kwam ze bij ons terecht. “Het voelde gelijk goed: ik maakte eerst kennis met Carla van den Heuvel (opleidingscoördinator) en werd daarna fijn ontvangen op de afdeling.”
Kim heeft zowel in haar 3e jaar bij De MARQ stagegelopen als haar scriptie geschreven. Die heeft ze met een dikke tien afgerond en niet veel later was haar dienstverband bij De MARQ een feit.
Kim: “Al in de eerste week bij De MARQ leerde ik veel en gaven ze me de ruimte om te laten zien wat ik al kon. Wat ik me vooral herinner is dat ik me in die eerste periode verdiepte in de achtergrond van de revalidanten en hun ziektebeelden. Het proces van revalideren leerde ik gaandeweg steeds beter kennen en was erg leuk. Het was wel anders dan in het verpleeghuis, waar ik al ervaring had opgedaan. In de revalidatiezorg moet je minder handelingen van mensen overnemen en ze de kans geven iets zelf te doen of opnieuw aan te leren. Dat heet ‘zorgen met de handen op de rug’ heb ik hier heel erg geleerd. Verder vond ik het herstel wat ik meemaakte met revalidanten die een beroerte hebben gehad heel indrukwekkend.”
Tijdens haar scriptie ontstond op de werkvloer het idee samen om een product te maken. Dat werd een zakboekje decubituspreventie, wat ze ontwikkelde met zowel de verpleging van Team A als de andere disciplines, zodat het zo goed mogelijk zou aansluiten. Het zit inhoudelijk goed in elkaar en ziet er heel professioneel uit. Tijdens een werkoverleg heeft ze het voorgedragen en het streven is om er een vervolg aan te geven. “Nu we nieuwe stagiairs inwerken merk ik al dat het fijn is om daarnaar terug te verwijzen, zodat ze de eerste tekenen van decubitus goed herkennen en kunnen voorkomen dat het erger wordt.”
De belangrijkste kwaliteiten die Kim zelf inbrengt in haar werk zijn haar optimisme en vrolijke karakter, waarmee ze mensen motiveert. “Dat zet ik bijvoorbeeld in tijdens mijn gespreksvoering en krijg ik ook weer terug van revalidanten. Daarmee ontstaat een band maar vooral ook het vertrouwen wat sommigen nodig hebben om te revalideren.”
“Ze is een topper,” geeft dhr. Adam aan (één van de revalidanten waar Kim mee werkt). “Maar,” zegt hij er gelijk bij “dat zijn ze allemaal hier eigenlijk. Je moet het maar kunnen. Net als overal in de zorg moet je kunnen omgaan met de werkdruk en soms incasseren want niet elke revalidant is even gemakkelijk in de omgang.”
Een typische werkdag van Kim begint met overdracht tussen de collega’s. Ze is unit-verantwoordelijke en zorgt dat de taken onderling goed verdeeld worden en de processen goed lopen. Ze gaat langs bij de revalidanten, doet controles en biedt “ochtendzorg”. Nadat de revalidanten ontbeten hebben is er overleg met het team. Gedurende de dienst worden o.a. medicijnen uitgedeeld, opnames gedaan en gekeken of collega’s/ stagiairs hulp nodig hebben. Zo liep Kim vorige week met een 3e jaarsstudente mee en dat was erg leuk omdat ze toen kon laten zien wat je bij De MARQ kunt leren.
“In dit werk zijn voor mij verschillende aspecten belangrijk,” ligt Kim toe. “Een goede klik met het team natuurlijk, want je moet op elkaar kunnen terugvallen, openstaan voor elkaars ideeën en iedereen moet iets kunnen vragen. Daarnaast vond ik het fijn als stagiair om dingen uit te mogen voeren die ik al kon en om het vertrouwen te krijgen om zelfstandig iets te doen of om verbeteringen aan te dragen.”
Kim neemt naast haar verpleegkundige rol ook het signaleren serieus. “Het is fijn als je wat opmerkt dat bij De MARQ het contact zo laagdrempelig is dat ik er geen moeite mee heb om bijvoorbeeld een arts aan te spreken. Die kan met je meekijken en in de begeleiding merk ik dat ze ook inhaken op mijn opleiding.”
Inmiddels werkt Kim bij De MARQ op basis van een 0-uren contract als Verzorgende IG, een mooie combinatie met haar laatste studiejaar. Het werken in de revalidatie kan ze iedereen aanbevelen. “Ik wist eerst nog niet precies welke kant ik op wilde gaan maar in elk geval iets mensgerichts doen. Bij De MARQ kun je er voor iemand zijn, mensen begeleiden in hun revalidatieproces en zorgen dat ze er goed verzorgd bij zitten. Dat doet iets met hun gevoel van waardigheid. Het was als stagiair interessant om de handelingen te doen en fijn contact te maken met de revalidanten. Gelukkig merkte ik hier dat er ook altijd wel ergens ruimte is om een praatje te maken. Dat is zo belangrijk!”